Slik gjenvinnes bilen din ved et bilopphuggeri

Biler gjenvinning bilopphuggeriBiler gjenvinning bilopphuggeri

27 sep Slik gjenvinnes bilen din ved et bilopphuggeri

Når du leverer bilen din til et bilopphuggeri blir dekk skrudd av, væsker fjernet, deler plukket av og metall presset. Bli med og se hvordan en bil på bilopphuggeriet Stokstad AS i Oslo blir gjenvunnet.

1. Identitet sjekkes

rune-lund-og-leif-nybo-pa-stokstad-bilopphuggeri

Rune Lund, daglig leder ved Stokstad bilopphuggeri i Oslo anbefaler alle som har biler stående å levere de til gjenvinning. Her med Leif Nybø, styreleder i Bilgjenvinning AS.

Når du ankommer et bilopphuggeri må du legitimere deg. Du trenger ikke eie bilen du leverer, så du kan vrake bilen på vegne av eieren, men for å ha full kontroll over bilene som leveres inn, trenger du å ha med gyldig legitimasjon.

– Er vi usikre på om eier av bilen vil at bilen skal vrakes, for eksempel dersom bilen er i meget god stand, hender det vi lar bilen stå noen dager før vi vraker den, sier Rune Lund, daglig leder på Stokstad AS.

Stokstad AS tar imot alle typer kjøretøy, som personbiler og lastebiler. Fra og med 2018 ble også lastebiler innlemmet i ordningen med vrakpant.

2. Dekk, batterier og søppel fjernes – Husk lommeboka!

Etter bilen er levert og papirer godkjent, tømmes bilen for alt som ikke skal i pressa.

– Det første vi gjør er å ta ut batterier, skru av dekkene og fjerne kvikksølvbryter hvis bilen har det. Søppel må bileier ta med seg, dersom det ikke er fjernet på forhånd.

Lund sier at de stadig vekk finner gjenglemte lommebøker og mobiltelefoner, så husk å sjekke hanskerom og luker før du forlater bilen.

3. Sanering – Væsker tappes fra bilen

sanering av biler

Fra velkomstområdet går bilen videre til sanering, der bilen blir tømt for alle væsker og kjemikalier som frostvæske, bremsevæske, bensin, diesel, oljer, girkasseoljer, spylevæske, støtdempere. Tankene punkteres for å redusere brannfare.

– Vi selger ikke bensintanker, på grunn av veldig stor brannfare. Brannfaren blir betydelig mindre om vi ikke har biler med tanker stående som kan ha rester etter bensin og diesel, påpeker Lund.

4. Deleplukk

Har bilen du leverer deler som er i god stand og kan selges videre, monteres de fra bilen. Har du behov for bildeler, er det et godt tips å kontakte et bilopphuggeri nær deg. De har ofte et lager av deler de selger videre til privatpersoner.

Deretter går bilen i pressa.

5. Pressing av bilen

Biler merket med «OK» har vært gjennom sanering og deleplukk og er klare for pressa. Ferdig pressa er bilen kun en kubikkmeter stor og er nå klar for å sendes videre til fragmenteringsverk som behandler bilen slik at den kan smeltes om ved et smelteverk. Les mer om hvordan bilene gjenvinnes her!

pressa-bil-som-gjenvinnes-stokstad

Har du en bil du ønsker å gjenvinne? Bilgjenvinning AS er et nettverk av bilopphuggerier som tar miljøet på alvor. Finn ditt nærmeste bilopphuggeri her!