Tre måter å frakte bilen til bilopphuggeri

Tauing av vrakbil til bilopphuggeri

04 aug Tre måter å frakte bilen til bilopphuggeri

Du har tatt valget, bilvraket som tar opp plass i gården skal vrakes. Men hva nå? Hvordan frakte bilen til bilopphuggeri? Kanskje den ikke starter, eller er i så dårlig forfatning at det er risikofylt å flytte den. Her er noen løsninger.

1: Benytt en bilberger

Bilbergingstjenester og bilfraktselskaper finnes over hele landet. Selskapene frakter vrakbilen din trygt, og dette er ofte et godt alternativ når bilen ikke lenger kan kjøres.

Har du medlemskap i en bilbergingstjeneste, som NAF, Viking eller Falck, kan du ofte bruke disse til flytting av bilen. Bare husk på at medlemskapet ofte gjelder den bilen som skal fraktes til bilgjenvinning, ettersom det følger kjøretøyet, ikke alltid eieren.

Det finnes også egne fraktselskaper som tilbyr å frakte vrakbilen din, men dette koster ofte litt. Ta kontakt med dem og gi informasjon om fraktavstand og tilstanden på kjøretøyet, så vil de kunne gi deg et prisoverslag.

2: Bestill henting fra bilopphuggeriet

Mange av våre bilopphuggerier tilbyr henting av kjøretøyet ditt. Noen gjør dette uten kostnad, andre tar et beløp for å dekke drivstoff og utgifter på veien. Ta kontakt med ditt nærmeste bilopphuggeri for å høre om de har muligheten til å hente kjøretøyet for deg.

Her finner du liste over våre bilopphuggerier!

3: Tauing

En annen løsning for å frakte et bilvrak som ikke vil gå for egen kraft, er å taue. Det er imidlertid ikke så enkelt at du kan kjøpe et slepetau, feste dette på bilen, og svinge ut på veien. For å lovlig taue bil på vei, må du forholde deg til noen regler fastsatt i “Forskrift om bruk av kjøretøy”:

4-1.Trekking av motorvogn

På offentlig veg er det bare tillatt å trekke en motorvogn om gangen.

Den trukne motorvogn må kunne bremses på forsvarlig måte.

Stang, tau eller liknende som brukes til trekking på offentlig veg, skal være tydelig merket.

Hva du må passe på ved tauing av bil

Med “bremses på forsvarlig måte” mener de at den bilen som skal taues, må ha nok bremsekraft til å stoppe kjøretøyet. Det holder ikke at bilen du trekker med har bremser. Tauing krever en hjelpemann i bilen som skal taues, som kan bremse og svinge, hjelpemannen må også ha førerkort.

I tillegg må begge bilene ha ansvarforsikring og skilter i orden. Eventuelt må du huske å kjøpe prøveskilter til bilen som skal taues. Det er ikke lov å taue en bil uten skilter eller prøvekjennemerker.

Tauing av automatbil frarådes normalt, fordi dette vil ødelegge girkassen om du tauer den på lengre avstander. Men skal du skrote kjøretøyet, er ikke dette et problem.

Bruk en tauekrok (bør være lokalisert sammen med reservehjulet på nyere biler) eller hengerfeste for å taue bil. Fester du i noe annet, kan du fort ødelegge noe på bilen du tauer med.

Husk også på å regne ut om bilen som trekker har lov til å taue bilvraket ditt. Her regnes nemlig tilhengervekt på samme måte som ellers. Lovlig trekkvekt finner du i vognkortet ditt. Du må også forholde deg til lovsatte hastigheter for trekking av last.

Test ut Tilhengerkalkulator til Statens vegvesen, som regner ut hvor mye vekt du kan trekke.